sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Passiivitalosta -talotoimittajien kilpailutus

Valmiista pohjista emme löytäneet sopivia taloja, koska monissa taloissa on sisäänkäynti esimerikiksi kolmesta eri ilmansuunnasta. Taloa ei voinutkaan sijoittaa tontin etuosaa niinkuin olimme ajatelleet, joten suunnitelmia piti muuttaa. Kannattaa siis tosiaankin tarkemmin tutustua niihin kaavoitusmääräyksiin ennen tontin hakemista, jos omat suunnitelmat ovat ehdottomia. L-muotoinen pohja kiinnosti, mutta väkisinkin taloon olisi tullut turhia käytäviä tai muita hukkaneliöitä. Nyt saamme yhden ison terassin, isot toimivat huoneet ja etupihaakin jää riittävästi.

Passiivitaloa aloimme miettimään käytyämme asuntomessuilla Tampereella viime vuonna, energiakustannusten jatkuvasti noustessa halusimme talon, jossa elinkustannukset olisivat mahdollisimman pienet. Meillä oli pitkään ykkösehdokkaana passiivikivitalo, josta pyysimme tarjouksen ja saimme erinomaista palvelua. Työnmäärä alkoi kuitenkin epäilyttää ja heillä ei ollut Vaasassa vielä urakoitsijoita.

Pyysimme omilla piirrustuksilla tarjouksen noin kahdeksasta paikasta elokuun lopulla 2012, tässä vaiheessa talon pinta-ala oli samaa luokkaa, mutta suunnittelimme autotallin alle kellarikerrosta, jossa olisi ollut saunatilat, huone ja varastoa noin 40 neliötä. Harkitsimme neljää talotoimittajaa, joista aluksi vahvoilla oli juuri tuo passiivikivitalo. Tarjoukset vaihtelivat 65 000-95 000 euron välillä ja sisälsivät eri laajuisia asennuksia ja materiaalipaketteja. Harkkomateriaalipaketit ilman asennuksia olivat edullisempia. Nämä hinnat eivät tietenkään sisältäneet esimerkiksi perustuksia. Joistain puuttuivat ovet ja/tai ikkunat, vaikka ne tarjouspyynnössä listasimme.  

Joulukuun puolella päädyimme helpottamaan omaa osuuttamme rakentamisessa, poistamaan kellarin ja siirtämään neliöt yläkertaan. Kysyimme uusia tarjouksia uudella pohjalla (sisätyöt ja perustukset itse). Uusi vuosi alkoi sopimuksen teolla, päätöksen vaikutti lähinnä tarjouksen sisältö, rakentajan asiantuntemus ja kokemus passiivitaloista!

Talomme on siis Pohjolan passiivitalo. Yritys on vielä pieni: ovat rakentaneet vasta parikymmentä taloa. Palvelu on ollut erinomaista aina tarjouspyynnöstä tähän päivään saakka. He ovat vastanneet aina nopeasti kysymyksiin ja hoitaneet piirrustukset ym. ajallaan. Sain heiltä myös puhelinnumerot parille entiselle asiakkaalle, joilta kuulin pelkkää hyvää. Olen luottavaisin mielin!Omaa pohjaamme muokattiin hieman lähinnä ikkunoiden sijoituksen osalta toimittajan runkorakenteeseen sopivaksi. Huonekorkeuden olisimme halunneet 2,70 metriseksi, mutta se ei ollut mahdollista. Taloon tulee kuitenkin vinosisäkatto, joten saamme lisää avaruutta siten.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti